Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори
НАСЕЛЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

СОФИЯ

София е не само столицата на България, но и сърцето на държавата. Градът е културен, просветен, административен и индустриален център, а девизът му с право е „Расте, но не старее”. София е най-големият град в България и е разположен в Софийското поле. Заобиколен е от Стара планина на север, Витоша на юг, на югоизток от Лозенската планина и Люлин планина на югозапад. София се намира на 55 км от границата със Сърбия при Калотина, 113 км от Македония при Гюешево, на 211 км от границата с Румъния при Видин и 324 км при Русе, на 138 км от границата с Гърция при Кулата, 315 от границата с Турция при Капитан Андреево, на 392 км от морския град Бургас и 470 км от Варна. София се оформя като модерна европейска столица с много бизнес и търговски центрове, динамичен нощен живот и културни забележителности.

ИСТОРИЯ

София е град със 7000 годишна история. През 8 век преди новата ера на мястото на неолитно селище възниква древният тракийски град Сердика – по името на тракийското племе серди. Причина за заселването на тези земи са топлите минерални извори, които изобилстват в Софийското поле. И днес в центъра на София тече лековита минерална вода. По времето на Римската империя градът е център на римската провинция Долна Дакия. Строят се кули, крепостни стени, административни и религиозни сгради, а император Константин Велики го нарича „Моят Рим”. През 5 – 6 век градът неколкократно е нападан от хуни, готи и други варварски племена. След смъртта на хунския вожд Атила градът става важен административен и стопански център на Византийската империя. През 809 г. Хан Крум го присъединява към пределите на България.

По това време той вече носи славянското име Средец – „среда, център, средище”. От 1018 г. България, включително и град Средец са под Византийско владичество и селището се казва Триадица - „между планините”. С извоюването на независимостта на България от византийска зависимост, градът отново е включен в границите на държавата и носи името София. Кръстен е на храма „Св. София”, който съществува и днес в самия център на столицата. До падането на България под турско робство, през 1393 г., градът се разраства. Строят се много нови църкви, сред най-известните е Боянската църква и красиви обществени сгради. Сред документите на османските завоеватели от това време, градът е описван като невероятно красив, но това не им пречи коренно да променят облика му. Християнските храмове се рушат, сградите се превръщат в джамии, бани и търговски средища. София се оказва важен кръстопът на Балканите и придобива значението на занаятчийски и търговски център.

На 4 януари 1878 г. гр. София е освободен от османска власт. Тогава жителите му са не повече от 12 хиляди, но заради благоприятното си стратегическо разположение на 4 април 1879 г. е провъзгласен за столица на България. София постепенно започва да придобива европейски вид. Улиците се павират, строят се училища, градини, административни сгради. Прокарва се канализационна система, телеграфи и телефони, а на 1 януари 1901 г. е пуснат първият трамвай. Съвсем модерна София става през 30те години на миналия век по времето на цар Борис ІІІ. През Втората световна война градът е частично разрушен от съюзническите бомбардировачи. След 9 септември 1944 г. в България настават политически промени, които оказват влияние и върху облика на столицата. Строят се сгради в урбанистичен стил.

Днес София претърпява много архитектурни промени и се превръща в модерен европейски град. По протежението на големите булеварди като „Цариградско шосе”, „Никола Вапцаров”, „България”се изграждат модерни бизнес центрове, а районът около булевард „Тодор Александров”, където е и географският център на столицата, се оформя като административен комплекс на града. На кръстовището на булевардите „Мария Луиза”, „Александър Дондуков” и „Тодор Александров” се издига забележителната статуя на света София – символ и покровител на града. Позлатеното й лице гледа към площад „Батемберг”, където се намират ЦУМ, Шератон хотел Балкан, Президентството на република България, Министерският съвет и сградата на бившия Партиен дом. Близо до статуята се намират Централните софийски хали, джамията „Баня баши”, а от другата страна е църквата „Св. Неделя”. В подлеза под статуята е метростанция „Сердика” и църквата „Св. Петка”. Тук се пресичат историческият и модерният град, културата, изкуството и бизнесът.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

За да се обиколят всички забележителности на София, трябва да си отделите доста свободно време и това със сигурност не може да стане наведнъж. Градът е културен център на България и тук има много музеи, галерии и театри, сред които Природонаучният музей, Националният исторически музей, музеят „Земята и хората”, Етнографският музей, Националната художествена галерия, галерията за чуждестранни изкуства и т. н. Забележителна е сградата на народния театър „Иван Вазов”, построена в стила на немския класицизъм. Драматичният театър, Театърът на армията, театър „Сълза и смях” и други са разположени близо един до друг на централната улица „Георги Сава Раковски”.

КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

На изток от народното събрание се намират Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, а пред нея е изправен паметникът на братята, създатели на славянската писменост. Тук е и Софийският университет „Св. Климент Охридски” – първото висше учебно заведение в България. Във вътрешния двор на Президентството е римската ротонда превърната в църква, „Св. Георги”. Из целия град има статуи и бюстове на възрожденски поети, дейци и революционери. Един от най-свидните паметници за софиянци, а и за всички българи, е този на Апостола на свободата Васил Левски, построен на лобното му място.

Друго любимо място на жителите на столицата и ключова точка за срещи е Националният дворец на културата (НДК). Сградата разполага с 16 зали, най голямата от които с 5000 места.

ПАРКОВЕ

Парковете заемат значителна част от площта на София. Борисовата градина и паркът около Паметника на съветската армия са в центъра на града. В различните краища на столицата са Южен парк, Западен парк, Северен парк, парк „Гео Милев”, Ловен парк. Освен тях много други по-малки паркове и градини са пръснати из града.
Природен парк „Витоша” е предпочитано място за отдих и туризъм, поради непосредствената си близост до София. Като цяло Витоша е сурова планина и предлага чудесни условия за трекинг, ски, сноуборд, планинско колоездене, скално катерене, пещерно дело, парапланеризъм и др.

ПАЗАРУВАНЕ

Като модерна столица София не изостава от съвременните тенденции. Няколко големи търговски центъра, тип мол, отвориха врати и посрещат жадните потребители на луксозни стоки. Модерните киносалони оставят незабравими спомени от гледаните филми, а в Мall of Sofia е и първото на Балканите 3D IMAX кино. Увеселителните паркове гарантират приятното изкарване на децата и спокойствието на техните родители, а времето, прекарано в зоологическата градина е изпълнено с приятни емоции. Със сигурност София е една от столиците, които си заслужава да посетите.

ОКОЛНОСТИ

На първо място за посетителите на София изпъкват планините, които заобикалят софийското поле. Интересни са Витоша, Люлин и Плана, които предлагат много места, които си заслужава да се видят. Люлин планина се намира на 3 км. на югозапад от столицата. Всъщност е част от града и е чудесно място за излети, пикници и разходки. Боснови поляни са най – пленителното място от планината.

Плана планина също предлага много интересни гледки за туристите. Намира се на 10 км. от столицата и може да се стигне до там с градски автобус или с кола по пътя за Самоков. Най – посещаван е Кокаленски манастир, който е строен през 10 век от цар Самуил.

Панчаревското езеро се намира на около 15 км. от столицата и е разположено близо до село Панчарево. Когато езерото е пълно е около 5 км. дълго и 1 км. широко. Подходящо е за почивки, слънчеви бани, риболов, водни спортове и плуване. Тук често се организират състезания по водни ски.

Искърският язовир е голям изкуствен водоизточник край София. Намира се на 25 км. южно от града.

В пределите на Витоша, най – интересните забележителности са Боянската църква и Драгалевският манастир. Те са построени съответно през 13 и 14 век и са считани за предшественици на Европейският ренесанс. Резиденцията Враня и малкото й езеро са разположени по тесен път. Резиденцията е била на цар Борис III. Днес дворецът се използва само през лятото.

На 22 км. от столицата се намира град Банкя. Той е балнеологичен център за сърдечносъдови и белодробни заболявания. До там може да се стигне с автобус или с редовните железопътни линии. Местността е чудесно място за пикници и излети.

Кремиковският манастир се намира на 30 км. северно от София. Курилският манастир се намира близо до Искърското дефиле, до село Курило, на 18 км. от столицата. До там може да се стигне по пътя за Мездра или с пътническият влак по линията София – Северна България. Църквата бива построена и изрисувана през XV век.

Основен източник: VisitBulgaria.net

Заповядайте в офисите на BULGARIAN PROPERTIES в София:

• Офис жилищни и търговски имоти, София:
Бул. «Витоша» 69А
Телефон: 02 981 50 10
Факс: 02 933 49 34
Вижте Офис жилищни и търговски площи, София на картата

• Офис Наеми, София
гр. София, ул. Цар Асен 35
Тел: 02/987 73 66
Мобилен: 088 70 070 70
Вижте Офис наеми на жилищни имоти, София на картата

• Офис парцели, София
гр. София, ул. Цар Асен 35
Тел: 02/987 26 91
Мобилен: 0897 845 054
Вижте Офис продажби на земи на картата

Разгледайте всички наши оферти за продажба и под наем в София

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване